13 Nisan 2016 Çarşamba

"Sustainability in Textile Practice / Tekstilde Sürdürülebilirlik Uygulamaları" Projesi, 3. Aşama / Flensburg Çalıştayı


Bölümümüz, Almanya Flensburg Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Tekstil Araştırmaları Enstitüsü ve Özbekistan Namangan Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği "Sustainability in Textile Practice/ Tekstilde Sürdürülebilirlik Uygulamaları" Projesi 3.aşaması kapsamında, Almanya-Flensburg’da keçe uygulamaları ve keçe ürünlerin ekonomik açıdan tüketim-tasarım ilişkisi üzerine bir çalıştay gerçekleştirilmiştir.
11-17 Mart tarihleri arasında gerçekleşen çalıştaya Bölümümüzden; Prof. Kemal Can, Prof.Zeki Alpan, Doç. Nesrin Türkmen, Arş.Gör. Pınar Yılmaz, Arş.Gör. Sejda İnal Yılmaz ve öğrencilerimiz Zeynep Üldeş, Muhammed İloğlu, Berk Gümüşterazili, Berna Süslü, Kansu Sara Hanife Sarıkan katılmıştır. Flensburg Üniveristesinden, Prof.Norbert Schuetz, Prof. Irina Hundt, Dr. Ilona Ebbers, Dr. Kirsten Mikkelsen ve öğrencileri, Özbekistan Namangan Üniversitesi'nden ise , Öğr.Gör. Jamilakhon Mukhitdinova, Öğr.Gör. Pulatkhon Lutfullayev, Öğr.Gör. Khasanova Rashidakhon, Öğr.Gör. Sayfitdinov Anvar , Öğr.Gör. Matkarimov Abdurakim, Öğr.Gör. Suyarov Nodir ve öğrencileri Mukhiddin Sharipjonov katılmışlardır.
İlki Mart ayında Şirince,Tire ve Ödemiş beldelerine yapılan keşif gezisi ile başlayan projede, Ekim ayında estetik ve ekonomik ekipler bölgedeki yerel ve turistik pazarı araştırarak, üretilmiş ya da üretilecek olan ürünlerin bölgedeki potansiyel kazançlarını analiz etmişler, Şirince-Kayserkaya'da kurulan atölyede, yerel ve turistik tüketiciye yönelik keçe tekstil tasarım ürünleri fikirleri, denemeleri ve uygulamaları oluşturmuşlardır. Mart ayında Almanya-Flensburg’da gerçekleşen projede; 2.aşamasından bu yana elde edilen ekonomik veriler ve estetik deneyimler ile geliştirilen ürünler sunulmuş, kritize edilmiş ve ekonomik-estetik ortak çalışmalar ile geliştirilmeye çalışılmıştır.
2016 yılı sonuna kadar farklı aşamalar ile devam edecek olan projenin sıradaki durağı Haziran ayında ziyaret edilecek olan İzmir-Şirince,Tire ve Ödemiş beldeleri olacaktır.