3 Şubat 2010 Çarşamba

Kastamonu-Ilgaz’da “Çevrede Lif Sanatı” Etkinliği Gerçekleştirildi

Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü tarafından, 24 - 27 Aralık 2009 tarihleri arasında, Ilgaz kayak merkezinin yakınında yer alan ormanlık alanda “Çevrede Lif Sanatı” etkinliği gerçekleştirildi.

Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü, etkinliğin sponsoru Erak Giyim Sanayi ile üç yarıyıl sürecek bir proje hazırlamıştı. Bu etkinlik, malzeme/teknik-yaratma süreci-sanat nesnesi ve devamında sanat nesnesi-yaratma süreci-giysi formu-koleksiyon diye özetlenebilecek projenin ilk adımını oluşturması bakımından, daha önce yapılan etkinliklerden biraz daha farklı oldu. Yapılan anlaşma paralelinde Çevrede Lif Sanatı-Ilgaz etkinliğinde, genel olarak Erak Giyim’in verdiği denim kumaş ile bazı tekstil aksesuarları kullanıldı. Bir başka anlatım ile bu defa, denim kumaşta var olan ancak daha önce fark edil(e)memiş potansiyel –anlatma- güçleri, doğanın içinde, doğanın çalışma grubuna sundukları ile birlikte harekete geçirilmeye çalışıldı. Daha önce bulutlu, güneşli, yağmurlu, serin… ortamlarda ürünler vermiş olan Öğretim Üyeleri, Öğretim Elemanları ileYüksek Lisans, Lisans, Erasmus öğrencilerinden ve teknik elemanlardan oluşan grup ilk kez burada oldukça soğuk, karlı bir ortamda uygulamalar yapmış oldu.

Özgün yaratmalar, o doğa parçasındaki karın insan üzerinde yaratmış olduğu fiziksel ve psikolojik etkileri doğrultusunda, çevrenin kendine özgü, özel atmosferi içinde yaşanan anların sonucunda gerçekleştirildi.

Nice kışlar geçirmiş ve daha nicelerini geçirecek olan Ilgaz, bu kez oradaki zaman-mekan-yaşam döngüsünün kısa bir anına saygılı bir şekilde dahil olan etkinlik grubunu misafir etmiş oldu.

Çevrede Lif Sanatı özünde yer alan “Geçici olan insan (çalışma grubu), kalıcı olan ise doğa (Ilgaz) anlayışı doğrultusunda, çevreci anlayışla üretilmiş, bir süre çevresi ile diyalog kurmaya bırakılmış ve bir zaman sonra da uygulayıcıları tarafından toplatılmış olan işlerin görüntüleri, yarınlara taşınmak üzere üç fotoğrafçı ve bir kameraman tarafından çekildi.

Çevre mühendisliğinden bir danışmanın hazır bulunduğu çalışmalar sırasında, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Zeki ALPAN, Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dilek ALPAN ve Yard. Doç. Nesrin TÜRKMEN uygulama alanını ziyaret edip, etkinliğe destek oldular.

İlk anda Çevresel Sanat ile Lif Sanatının kesişim kümesi gibi algılanan, ancak temelde bazı farklılıkları bünyesinde barındıran Çevrede Lif Sanatı, Bölüm Başkanı Prof. Kemal CAN tarafından yeni bir söylem biçimi olarak geliştirilmişti. Bu konu ile ilgili bilgiler yalnızca Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü eğitim programında yer alan Lif Sanatı II dersinde verilmektedir.

Tekstil-Moda-Tasarım eğitimi içinde yaptırılan bu çalışmaların amacı, yalnızca lif ile çevrede bazı görsel çalışmalar yaptırmak değil; açılan yeni kulvar ile öğrencilerin problemlere çözüm getirirlerken daha geniş perspektiflerden bakmalarını, doğru malzemeleri seçmelerini, malzemelerini uygun teknikler ile kullanmalarını sağlamak, elde ettiklerini ilerideki çalışmalarında nasıl değerlendireceklerinin yollarını aratmak, dolayısı ile öğrencilerde var olan özgün yaratma merkezlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmaktır.

Etkinliğe Katılanlar:

Yöneten: PROF. KEMAL CAN,
Yardımcı: ARŞ. GÖR. TUNA KARAYAKA,
Çevre danışmanı: DOÇ.DR. ZEHRA SEMRA CAN(Marmara Üni. Müh. Fak. Çevre Müh. Böl.)
Konuk Öğretim Üyesi: YRD. DOÇ. BÜLENT ÇINAR
Konuk Öğretim Görevlisi: ÖĞR. GÖR. BÜLENT GÜRCİHAN

Fotoğraf çekimi: AKİF ÇELİKEL
ALİCAN MEHMET AYTÖRE
ALPHAN HIZLI
Video çekimi: LEVENT İNAN
Video montaj: KEMAL GÜVEN ERAKBAŞ
İlkyardım: ALAATTİN TAŞÇI

Uygulama grubu:
ARŞ. GÖR. GÖZDE BURSALIGİL (SY)
İSMAİL YERLİKAYA (YL)
BARIŞ TATAR (YL)
MELTEM PAMUK (YL)
NİGAR ZEYNEP ÖZDEMİR (YL)
AHMET ÖĞÜNMEZ
RANA ÖZTOK
BURCU VAROL
ÖZGE ŞAHİNER
PINAR YILMAZ
AYŞEGÜL BAYDEMİR
AYSUN ŞAHİN
SEVGİ AKYILDIRIM
MERİÇ CANATAN
SEDEN BEŞİROĞLU
IŞIL BİLGEN
BURÇAK CEYLAN
DEMET GÜL
ZUSANA GOMBOSOVA
JANA MİNARIKOVA
AGTİESZKA PARTYKA
MARTİNA JANSSEN

At Kastamonu-Ilgaz, The event of "The fiber art in the environment" took place
Between 24-27 December 2009, at the forest area where is located near to Ilgaz ski resort, the event of "The fiber art in the environment" took place by our department. At the event of fiber art in the environment Ilgaz workshop, in general, the denim fabrics and the textile accessories were used which were provided by Erak.