18 Nisan 2018 Çarşamba

TÜYAP 15. Uluslararası İstanbul İplik Fuarı'nda "İplik ile Sıra Dışı Diyaloglar" Başlıklı Lif Sanatı Sergisi ve Lif Sanatı Workshopu

 Bölümümüz, 15. Uluslararası İstanbul İplik Fuarı’nda 14-17 Nisan 2018 tarihleri arasında lif sanatı sergisi ve lif sanatı workshop'u gerçekleştirilmiştir.
Workshop yürütücüsü Prof. Kemal Can, yürütücü yardımcıları Arş. Gör. H.Tuna Karayaka, Arş Gör. Leyla Aksoy Gülen, Yüksek Lisans ve Lisans öğrencilerinden oluşan çalışma grubu, TÜYAP fuar yönetiminin sponsorluğunda, katılımcı firmalardan Filoteks Fantazi İplik SAN. ve Tic. A.Ş.'den tedarik edilen farklı kalitelerdeki ipliklerle iki boyutlu sanatsal çalışmalar yapmıştır.
Prof. Kemal Can gerçekleştirilen etkinliği "Tekstil ile sanatın kesişim kümesi olan lif sanatı yapıtları, tekstil malzemelerinin geleneksel, teknolojik veya kişisel tekniklerle çalışılması ile üretilmektedir. Bu türdeki uygulamaların temellerinde, liflerin özlerinde var olan ancak daha önce fark edil(e)memiş potansiyel anlatım güçlerinin sanatsal yaratmalarda bulunmak için harekete geçirilmesi" anlayışı yatmaktadır. Bu anlayış paralelinde, Bölümümüzde verilmekte olan Lif Sanatı, Doğal ve Yapay Çevrede Lif Sanatı derslerini almış ya da almakta olan öğrencilerimizle birlikte, üzerinde çalıştığım, "Kayra Tekniği" adını verdiğimiz yeni bir teknikle ziyaretçilere açık, özel bir workshop gerçekleştirdik" diye özetlemektedir.
Yapılan çalışmalar, aynı tekniklerle daha önceden gerçekleştirilmiş olan yapıtlardan oluşan, fuarın başında açılarak ziyaretçilerle buluşturulan “İpliklerle Sıra Dışı Diyaloglar” başlıklı sergi işlerine eklenerek sergilenmiştir.
Birbirini tamamlayan iki sanatsal faaliyetler olarak planlanan sergi ve workshop etkinliklerinde yer alan yapıtlar; kullanılan özel teknik ve çok renkli figüratif/soyut kompozisyonlara sahip sıra dışı görünüşleri ile fuar boyunca yurtdışından ve yurtiçinden gelen meraklı izleyiciler tarafından büyük ilgi görmüştür. Çalışmalar sırasında hem yapıtlar hem de Üniversitemiz, Fakültemiz ve Bölümümüz hakkında izleyicilere açıklamalar yapılmıştır.

Sergi ve workshop'a katılanlar: Prof. Kemal Can, Arş.Gör. H.Tuna Karayaka, Arş.Gör: Leyla Aksoy Gülen, Peter Boyce (misafir sanatçı), Melis Kabail (YL), Nurşah Çağlar (YL), Şeyma Bayram (YL), Bikem Örnek (YL), Seda Balatekin, Ayşe Demiral, Zeynep Demiral, Ayşe Katılmış, Tuğba Selvidağ, Handa Yener, Elif Aslan.