18 Mart 2009 Çarşamba

TEXTILE AND FASHION DESIGN DEPARTMENT


Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Dokuma, Baskı ve Giysi Tasarımı disiplinlerinden oluşmaktadır. Bölümün amacı; malzeme bilgisi ve üretim yöntemlerini iyi bilen, tekstil ve moda endüstrisi için yaratıcı ve özgün çalışmalar yapabilecek beceride tasarımcı adayları yetiştirmektir. Eğitim programı ayrıca öğrencilerin yeteneklerini ve kişisel özelliklerini de geliştirmeyi gözetmektedir.
Tekstil ve Moda Tasarımı öğrencileri dört yıllık eğitimleri süresince tasarım prensipleri aynı olan, üretim süreçleri teknik olarak farklılık gösteren Dokuma, Baskı ve Giysi Tasarımı’ndan oluşan dersler almaktadırlar. Eğitim programı bu üç tasarım disiplinini teknik, artistik ve kültürel açılardan destekleyen ve besleyen dersleri, ayrıca sektörel stajları kapsamaktadır. Öğrenciler bir Öğretim Üyesinin danışmanlığında hazırlanılan ve jüri tarafından orijinallik, teknik yeterlilik ve sunum açılarından değerlendirilen Diploma Projeleri ile mezun olmaktadırlar.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü 4 yıllık Lisans eğitiminin yanı sıra Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı olarak Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik programlarına da sahiptir.
Tekstil ve ModaTasarımı Bölümünün başlangıcı Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi (Güzel Sanatlar Akademisi) içinde 1938 yılında Sabih Gözen tarafından açılan “Kumaş Desenleri Atölyesi”ne dayanmaktadır. Bu birim geliştirilerek bugünkü yapı oluşturulmuştur.

Textile and Fashion Design Department consists Weaving, Printing and Fashion Design disciplines. The objective of the department is to educate the designer nominee who knows the materials and production techniques very well and who will produce creative and unique works for textile and fashion industry. Education programmes have been made for students to develop their abilities and personal specialties as well.
The student of the Textile and Fashion Design Department take the Weaving, Printing and Fashion Design disiplines during their four-year education period that are not different with regard to their design principle but technically different in their product forming phases.
The education program includes courses that feed and complete these three discipline groups in technical, cultural and artistic points and it includes also the sector probation periods. The students are graduated after their diploma project which is realized under the consultancy of an instructor and evaluated by a jury with regard to its originality, technical sufficiency and presentation aspects.
Mimar Sinan Fine Arts University, Fine Arts Faculty, Textile and Fashion Design Department has Master of Fine Arts and Doctorate of Fine Arts Programmes dependant to Social Science Institute as well as four years Undergraduate program.
The roots of the department founded General Decoration Atelier under Sanayi-i Nefise Mektep-i Alisi in 1925.
The Fabric Pattern Atelier was established within Decorative Arts by Sabih Gözen in 1938. This unit was developed and reached the structure it has today.
Öğretim Üyeleri
Prof. Kemal Can ( Bölüm Başkanı)
Prof. Zeki Alpan ( G.S.F. Dekanı)
Prof. Dilek Alpan
Yrd.Doç. Gaye Kırlıdökme Belen
Yrd.Doç. Nesrin Türkmen
Arş.Gör. H. Tuna Karayaka
Arş. Gör. Nuray Er Bıyıklı
Arş.Gör. Gözde Bursalıgil


Ders Saati Ücretli Öğretim Görevlileri
Yrd.Doç. Özlem Süer
Öğr.Gör. Lale Solak
Öğr.Gör. Gönül Paksoy
Öğr.Gör. Tuba Büyükkaraduman
Öğr.Gör. Süleyman Orakçıoğlu
Öğr.Gör. Sadık Kocabaş
Öğr.Gör. Leyla Kanber
Öğr.Gör. Neslihan Çelik
Öğr.Gör. Gamze Saraçoğlu
Öğr.Gör. Yeşim Yılmaz
Öğr.Gör. Pınar Çevikoğlu
Öğr.Gör. Bülent Gürcihan
Öğr.Gör. Füsun Demircan
Öğr.Gör. Didem Acar Baykal
Öğr.Gör. Semra Sevinç
Öğr.Gör. Feyza Erol



17 Mart 2009 Salı

Çevrede Lif Sanatı -Sapanca / Kartepe Etkinliği














Çevrede Lif Sanatı -Sapanca / Kartepe Etkinliği





Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nün Çevrede Lif Sanatı -Sapanca/Kartepe Etkinliği, 18-21/12/2008 tarihleri arasında Sapanca’nın Mahmudiye köyü ile Kartepe’nin ormanlık alanlarında gerçekleştirildi.

Tekstillerin varoluş nedenleri olan liflerin, geleneksel ya da özel tekniklerle doğa içinde, doğa ile birlikte oluşturulmasıyla, yeni bir söylem biçimi olarak ortaya konan çevrede lif sanatı yapıtlarının ancak bir kısmı yaşamlarını devam ettirebiliyorlar; doğanın izin verdiği sürenin bitiminde yok olup gidiyorlar.

Çevreye zarar vermeyecek şekilde doğal malzemeler ile yapıldıkları için doğanın tüketimine bırakılan bu tür yapıtlardaki değişim ve gelişim kaçınılmazdır; kaldı ki bu durum, yapıtlarda somuta indirgenmiş olan doğal diyalogların devam ettiğinin göstergeleridir. Çevre danışmanı nezaretinde, çevresel etkileri dikkate alınarak yapılan kimyasal lifli (Rejenere, özellikle sentetik) çalışmalar ise kısa süreliğine çevre ile iletişime geçmelerine izin verildikten sonra uygulayıcılar tarafından toplanmaktadır. Bilindiği gibi çevrede lif sanatı çalışmalarında çevreye saygı esastır. Aksi durumda ortaya konan, içi boş anlamsız bir hale döner, öz-biçim kurgusu ile birlikte yapıt çöker.

Sponsorluğunu Erak Giyim San. ve Tic. A.Ş’in yaptığı etkinliği yöneten Tekstil ve Moda Tasarımı Bölüm Başkanı Prof.Kemal CAN çalışmalar hakkında şu açıklamaları yaptı: “Yardımcım Arş.Gör.Tuna Karayaka ile birlikte bu seferki etkinliğimizi karla kaplı bir doğal çevrede yapmayı planlamıştık. Karın saf beyazlığının, yumuşaklığının, üst üste biriktirilebilirliğinin, kütle haline getirildikten sonra biçimlendirilebilirliğinin, örtücülüğünün, üzerinde yer aldığı formları yumuşatmasının, yerine göre hafifliğinin, uçuculuğunun, ayazla birlikte sertleşmesinin, beraberinde buzlanma ve benzeri niteliklerinin doğa ile diyaloglar kurabilme yönlerinden bize farklı kulvarlar açabileceğini düşünüyorduk. Daha önceden hazırladığımız, gidilecek doğa parçasında geliştirilecek olan projelerimiz vardı. Bu nedenle kış ortasında, son yıllarda kayak merkezi olarak adını sıkca duyduğumuz Kartepe’yi seçmiş ona göre ön hazırlıklar yapmıştık. Ancak bir süpriz ile karşılaştık. Çünkü gittigimiz yerde hiç kar yoktu. Eğer doğada, doğa ile birlikte çalışıyorsanız bu türden şakalara alışık olmalısınız. O sizi, istediğiniz gibi değil, kendi istediği gibi karşılar. İlk gün arada bir bulutların arasından yüzünü gösteren kış güneşinin altında, Kartepe’nin ormanlarında çalıştık. Meğerse doğa esas büyük sürprizini ertesi güne saklamış. Sabahleyin hiç beklemediğimiz bir şekilde yağmur bastırdı, ikinci ve üçüncü günlerde aralıksız olarak bazen hızlanıp bazen yavaşlayarak yağmaya devam etti. Daha önce yağmur altında hiç çalışmamıştık. Dışarıdan bakılınca havanın yağmurlu olmasının arazide çalışanlar üzerinde olumsuz etkiler yapabileceği düşünülebilir. Ancak yağmurun beraberinde getirdiklerini, o doğa parçasına, atmosfere kattığı yeni değerlerin, değişikliklerin, gelişmelerin farkında olarak çalışırsanısız, ilk başta düşünülen olumsuz etkiler bir anda olumluya dönüşebilir. Zaten doğru olan yaklaşım da budur. Bu anlamda, bizim çalışmalarımız yalnızca ıslanmadı; yağmur, onlara şiirsel bir dille müdahale etti; yeşertti, canlandırdı, parlattı, yapıştırdı, şeffaflaştırdı, dokulandırdı… doğa ile bütünleşmeleri yönünde, bağlayıcı bir rol oynadı. Daha önceki etkinliklerde böyle bir durumla karşılaşmamıştık. Yaşadıklarımızın yarınlardaki yaratmalarımıza yapacağı farklı türden katkılar bu etkinliği daha da önemli kılmaktadır. Bu vesile ile, verdikleri destekle etkinliği gerçekleştirmemizi sağlayan sponsorumuz Erak Giyim San. ve Tic.A.Ş.’in değerli yöneticilerine bir kez daha teşekkür ederim.”

Sakarya Üniversitesi’nin Sapanca’daki Uygulama Oteli’nde konaklayan 32 kişilik çalışma grubu, ilgili öğretim elemanları, lisans ve yükseklisans öğrencileri, fotoğraf ve video çekim ekipleri, ilkyardım ekibi ile çevre danışmanı bir öğretim üyesinden oluşuyordu. Ayrıca Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof.Zeki Alpan, Bölüm Başkan Yardımcısı Prof.Dilek Alpan ile Öğr. Gör. Sadık Kocabaş çalışma alanlarını ziyaret ederek etkinliğe katkıda bulundular.

Çalışma Grubu:

Etkinliği yöneten: Prof.Kemal CAN
Yönetici yardımcısı: Arş.Gör.Tuna KARAYAKA
Çevre danışmanı: Doç.Dr.Zehra Semra CAN (Marmara Üni. Müh.Fak. Çevre Müh. Böl.)
Fotoğraf çekimleri: Mehmet Alican AYTÖRE, Alphan HIZLI
Video çekimi: Levent İNAN
İlkyardım: Alaattin TAŞÇI (Em.Sağ.Astsub.)

Katılan Öğrenciler:
Bülent GÜRCİHAN (Yük.Lis.)
Deniz KÖSEOĞLU (Yük.Lis.)
Hatice GÖKÇE (Yük.Lis.)
Ramazan OSMANOĞLU (Yük.Lis.)
Selma SARIGÜZEL (Yük.Lis.)
Yeşim YILMAZ (Yük.Lis.)
Yelda UZUN (Yük.Lis.)
Vildan ALTUN (Yük.Lis.)

Buket SEKBAN (Yük.Lis. Mis.Öğ.)

Arta SKUJA (Erasmus Öğ.)
Duygu SATI
Esra AKKAYA
Gamze BOY
Olga STRUNGARİ
Seçil YAĞCI
Serap SARIMADEN
Sıla ÖZTÜRK
Yasin BAKİ
Zeynep GÜNTAŞ
Sponsor : Erak Giyim San.ve Tic.A.Ş



11 Mart 2009 Çarşamba

2009 'Heimtextil' Ev Tekstili Fuarı

12-17 Ocak 2009 tarihleri arasında Almanya’nın Frankfurt şehrinde her yıl düzenlenmekte olan Heimtextil Ev Tekstili Fuarına ‘rooms for free’ organizasyonu daveti ile Üniversitemiz Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümünden Arş. Gör. Gözde Bursalıgil ve Pınar Yılmaz, Ayşegül Baydemir isimli öğrenciler bölümümüzü temsilen katılmışlardır.

Hall 1.1 alanında bağımsız tasarımcı ve tasarım şirketlerinin katılımcı olarak yer aldıkları bölümde campus@heimtextil “Protection Area 2009” isimli alanda Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen 14 Sanat ve Tasarım Akademisi ile birlikte yer alınmıştır.

Ülkeler ve özellikle Akademiler arasında bağ kurulmasının hedeflendiği Color-web Gmbh / Rooms for free organizasyonları ayrıca, Color-web’de ve diğer bazı şirketlerde öğrencilere staj fırsatları sunarken, geleceğin tasarımcıları için bir platform oluşturulmasını sağlamaktadır.

Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen Sanat ve Tasarım Akademilerinin katıldığı Protection Area 2009’daki Üniversiteler:

  • Linz Art University – Avusturya
  • Technical University Liberec – Çek Cumhuriyeti
  • DKDS Danish Design School – Kopenhag / Danimarka
  • Central Saint Martins College of Art&Design – Londra / İngiltere
  • University of Huddersfield – İngiltere
  • ARTUN Estonian Academy of Arts – Estonya
  • Helsinki Metropolia University of Applied Sciences –Finlandiya
  • ENSAD Ecole Nationale Superieure des Arts Decoratifs – Paris /Fransa
  • Hof University – Almanya
  • Reutlingen University – Almanya
  • Academy of Applied Arts Schneeberg – Almanya
  • MOME Moholy-Nagy University of Art and Design – Budapeşte / Macaristan
  • ASP Strzaminski Academy of Fine Arts and Design – Lodz /Polonya
  • AFAD Academy of Fine Arts and Design – Bratislava /Slovakya
  • Mimar Sinan Fine Arts University – İstanbul / Türkiye