19 Nisan 2018 Perşembe

"Marvelous Designer Programı ile 3D Giysi Simülasyonu" Semineri

13 Nisan 2018 tarihinde, Tekstil ve Moda Tasarımı Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, Marvelous Designer” kitabı yazarı Ömer Yıldız' ın sunduğu " Marvelous Designer Programı ile 3D Giysi Simülasyonu" konulu bir seminer gerçekleştirilmiştir.
Program Hakkında Bilgi: Marvelous Designer, özet olarak; 3 boyutlu bir tekstil ve moda tasarım simülasyon programıdır. Programın en etkin amacı; önceden tasarlanan giysi çizimlerinin, 3 boyutlu sanal bir ortamda yeniden çizilerek, üretimden sonra nasıl bir ürün elde edileceği hakkında fikir vermesidir. Ek olarak; bir numuneyi üretimden önce; ürüne yönelik gerekli görülen geliştirmelerin oluşturulan sanal ortamda yapılabilmesidir. Bu değerlendirmeler doğrultusunda; yine görsel açıdan, üründe yapılması planlanan değişiklikler uygulanıp, ürünün en az riskle üretime geçirilebilmesidir. Marvelous Designer içerisinde kumaş tasarımları oluşturulabilir, bu kumaşlar program içerisindeki hazır mankenlere giydirilerek, animasyonlar aracılığıyla hareketlendirilip, kumaşın gerçek bir insan üzerinde nasıl bir etki uyandıracağını görüntü olarak elde etmek mümkündür.




18 Nisan 2018 Çarşamba

“20. Yüzyılın Başlangıcından Günümüze Giysilik Kumaşlardaki Çiçek Desenleri” Seminer


17 Nisan 2018 tarihinde, Tekstil ve Moda Tasarımı Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, tekstil tasarımcısı Pınar Çevikoğlu’nun sunduğu “20. Yüzyılın Başlangıcından Günümüze Giysilik Kumaşlardaki Çiçek Desenleri konulu bir seminer düzenlenmiştir.



“Renk Analizi Ve Koleksiyon Oluşturmada Renk Paleti Oluşturma Yöntemleri” Workshop

26 Mart-30 Nisan 2018 tarihleri arasında, Tekstil ve Moda Tasarımı Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, Prof. Dilek Alpan’ın ve Yrd. Doç. Nuray Er Bıyıklı’nın moderatörlüğünde, tekstil tasarımcısı Zeynep Bartu’nun yürütücülüğünü yaptığı, “Renk Analizi Ve Koleksiyon Oluşturmada Renk Paleti Oluşturma Yöntemleri” konulu bir Workshop düzenlenmiştir. Bu Workshop’ta, bölümümüzün yüksek lisans öğrencilerinden Şeyma Bayram, Gamze Kocabıçak, Seren Konak, Bahar Meydan, Bikem Örnek, Berna Süslü ve Keziban Yaylı katılımcı olarak yer almışlardır.





“1893 Masal Otel” Workshop


27 Şubat-10 Nisan 2018 tarihleri arasında, Tekstil ve Moda Tasarımı Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü ve İç Mimarlık Bölümü’nün lisansüstü öğrencilerinin birlikte çalıştığı, “1893 Masal Otel” isimli bir Workshop düzenlenmiştir. Moderatörlüğünü Prof. Dilek Alpan ve Prof. İpek Fitöz’ün; yardımcılığını Leyla A. Gülen’in, yürütücülüğünü tekstil tasarımcısı Müge Karaer Krespi’nin yaptığı Workshopta; Melis Kabail(Tekstil ve Moda Tasarımı-yl), Nurşah Çağlar(Tekstil ve Moda Tasarım-yl), Mertcan Öztekin(İç Mimarlık-yl) ve Başak Karaduman(İç Mimarlık-sy) katılımı olarak yer almışlardır.







TÜYAP 15. Uluslararası İstanbul İplik Fuarı'nda "İplik ile Sıra Dışı Diyaloglar" Başlıklı Lif Sanatı Sergisi ve Lif Sanatı Workshopu

 Bölümümüz, 15. Uluslararası İstanbul İplik Fuarı’nda 14-17 Nisan 2018 tarihleri arasında lif sanatı sergisi ve lif sanatı workshop'u gerçekleştirilmiştir.
Workshop yürütücüsü Prof. Kemal Can, yürütücü yardımcıları Arş. Gör. H.Tuna Karayaka, Arş Gör. Leyla Aksoy Gülen, Yüksek Lisans ve Lisans öğrencilerinden oluşan çalışma grubu, TÜYAP fuar yönetiminin sponsorluğunda, katılımcı firmalardan Filoteks Fantazi İplik SAN. ve Tic. A.Ş.'den tedarik edilen farklı kalitelerdeki ipliklerle iki boyutlu sanatsal çalışmalar yapmıştır.
Prof. Kemal Can gerçekleştirilen etkinliği "Tekstil ile sanatın kesişim kümesi olan lif sanatı yapıtları, tekstil malzemelerinin geleneksel, teknolojik veya kişisel tekniklerle çalışılması ile üretilmektedir. Bu türdeki uygulamaların temellerinde, liflerin özlerinde var olan ancak daha önce fark edil(e)memiş potansiyel anlatım güçlerinin sanatsal yaratmalarda bulunmak için harekete geçirilmesi" anlayışı yatmaktadır. Bu anlayış paralelinde, Bölümümüzde verilmekte olan Lif Sanatı, Doğal ve Yapay Çevrede Lif Sanatı derslerini almış ya da almakta olan öğrencilerimizle birlikte, üzerinde çalıştığım, "Kayra Tekniği" adını verdiğimiz yeni bir teknikle ziyaretçilere açık, özel bir workshop gerçekleştirdik" diye özetlemektedir.
Yapılan çalışmalar, aynı tekniklerle daha önceden gerçekleştirilmiş olan yapıtlardan oluşan, fuarın başında açılarak ziyaretçilerle buluşturulan “İpliklerle Sıra Dışı Diyaloglar” başlıklı sergi işlerine eklenerek sergilenmiştir.
Birbirini tamamlayan iki sanatsal faaliyetler olarak planlanan sergi ve workshop etkinliklerinde yer alan yapıtlar; kullanılan özel teknik ve çok renkli figüratif/soyut kompozisyonlara sahip sıra dışı görünüşleri ile fuar boyunca yurtdışından ve yurtiçinden gelen meraklı izleyiciler tarafından büyük ilgi görmüştür. Çalışmalar sırasında hem yapıtlar hem de Üniversitemiz, Fakültemiz ve Bölümümüz hakkında izleyicilere açıklamalar yapılmıştır.

Sergi ve workshop'a katılanlar: Prof. Kemal Can, Arş.Gör. H.Tuna Karayaka, Arş.Gör: Leyla Aksoy Gülen, Peter Boyce (misafir sanatçı), Melis Kabail (YL), Nurşah Çağlar (YL), Şeyma Bayram (YL), Bikem Örnek (YL), Seda Balatekin, Ayşe Demiral, Zeynep Demiral, Ayşe Katılmış, Tuğba Selvidağ, Handa Yener, Elif Aslan.








10 Nisan 2018 Salı

13. EİB Moda Tasarım Yarışması


Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen 13. EİB Moda Tasarım Yarışması finali 06 Nisan 2018 tarihinde İzmir' de gerçekleştirilmiştir. Bölümümüz öğrencileri Atlan Toygar Rona.2 lik, Fatma Süleymanoğlu 3.'lük ödüllerini kazanmışlardır.





Sustainability in Textile Practice/Tekstilde Sürdürülebilirlik Uygulamaları Projesi Dresden Sergisi


Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, G.S.F. Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü, Almanya- Flensburg Avrupa Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tekstil Araştırmaları Enstitüsü, Özbekistan- Namangan Devlet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim- Görsel ve Uygulamalı Sanatlar Bölümleri, Almanya-Dresden Uygulamalı Bilimler Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri, DAAD’ın desteklediği  Uluslararası "Sustainability in Textile Practice/Tekstilde Sürdürülebilirlik Uygulamaları" Proje Sergisi, 01 Şubat - 29 Eylül 2017 tarihleri arasında Almanya- Dresden' de sergilenmiştir.





9 Nisan 2018 Pazartesi

Miras Semboller, Zanaattan Tasarıma "ÇANAKKALE" Çalıştayı


 Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi, Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü ile ÇOMÜ ÇASEM ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Seramik ve Cam Bölümü'nün, Prof. Gaye Kırlıdökme Belen ve Doç. Yeşim Zümrüt yönetiminde sürdürdükleri Miras Semboller, Zanaattan Tasarıma "ÇANAKKALE" Projesi kapsamında, KALE Grubu'nun katkıları ile Miras Semboller, Zanaattan Tasarıma "ÇANAKKALE" Çalıştayı düzenlenmiştir.

26-29 Mart 2018 tarihlerinde Üniversitemizde gerçekleştirilen çalıştayın yürütücülüğünü;
Prof. Gaye Kırlıdökme Belen (MSGSÜ)
Doç. Yeşim Zümrüt (ÇOMÜ)
Öğr. Gör. Mehmet Coşar (ÇOMÜ)
Arş. Gör. Pınar Yılmaz (MSGSÜ)
Arş. Gör. A. Damla Yücebaş (MSGSÜ) yapmışlardır.
KALE Grubu'ndan Ürün Yöneticisi Gözde Tüfekçi Mintaş ve Karo Tasarım Yöneticisi Hülya Dünya Yılmaz'ın da yer aldığı etkinliğe her iki üniversiteden lisans ve lisanüstü öğrencileri katılmışlardır.

Çalıştaya;
Prof. Kemal Can, "Çizgi ve Sembol"
Prof. Gaye Kırlıdökme Belen, "Miras Semboller, Zanaattan Tasarıma "ÇANAKKALE"
Doç. Ayşe Güler, "Çanakkale Seramiklerinde Gelenekseli Karakterize Eden Nitelikler"
Dr. Öğr. Üyesi Veysel Tolun, "Düş ve Gerçek Arasında Troia"
Kale Grubu Ürün Yöneticisi Gözde Tüfekçi Mintaş, "Yapı Grubu Ürünlerinde Trendler ve Tasarım Süreci" konulu sunumları ile katkıda bulunmuşlardır.





















5 Nisan 2018 Perşembe

Veysi Balin, "Denimin Dünü Bugünü ve Yarını" Konferansı

Balinler Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Veysi Balin, 04 Nisan 2018 tarihinde Bölümümüzde "Denimin Dünü Bugünü ve Yarını" başlıklı bir konferans gerçekleştirmiştir.