28 Kasım 2012 Çarşamba

Giysi Atölyemize Singer Firması Desteği

27 Kasım 2012 tarihinde Giysi Atölyemizde gerçekleşen bir açılışla Singer firması, Bölümümüze 5 adet dikiş ve nakış makinasıyla katkıda bulunmuştur.Açılışa Dilek Hanif'te öğrencilerimizle yaptığı kısa bir söyleşiyle katılmıştır.




27 Kasım 2012 Salı

2012 Detay Deri Ürünleri Tasarım Yarışması

2012 Detay Deri Ürünleri Tasarım Yarışması 23 Kasım 2012 tarihinde Çırağan Sarayı'nda  gerçekleştirilen bir defile ile sonuçlandırılmıştır. Defilede, Bölümümüz Öğrencisi Ayça Pelvanlar Deri Konfeksiyon Kategorisinde ikincilik ödülünü kazanmıştır.





23 Kasım 2012 Cuma

Teknik Tekstilin Geleceği Kongresi, 2012

Bölümümüz Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Nuray Er Bıyıklı 16 Kasım 2012 tarihinde İstanbul Ritz-Carlton otelinde gerçekleşen Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası'nın, Avrupa Tekstil ve Hazır Giyim Konfederasyonu(Euratex) ile birlikte düzenlediği ''Teknik Tekstilin Geleceği Kongresi''ne katılmıştır.

21 Kasım 2012 Çarşamba

''To Link'' Workshop

Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle'den Arş.Gör.Corina Forthhuber ve Arş.Gör.Nadja Schrader'in yönettiği ''To Link'' workshop'u,12-16 Kasım 2012 tarihleri arasında, İstanbul'da gerçekleştirilmiştir.Galata bölgesine yerleştirilen tekstil enstalasyonları içeren workshopa Bölümümüz Öğretim Elemanları Arş.Gör.Gözde Bursalıgil, Arş.Gör.Pınar Yılmaz, Arş.Gör.Leyla Aksoy, Arş.Gör.A.Damla Yücebaş ve Bölümümüz Öğrencileri Ayşegül İpek, İlke Usluca, Selviye Durmuş ve Gizem Tatar katılmışlardır.























1.Uluslararası Marmara Tekstil ve Tasarım Sempozyumu

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü tarafından düzenlenen ''I. Uluslararası İstanbul Tekstil Sanatı-Tasarımı Sempozyumu" 17-20 Ekim 2012 tarihleri arasında gerçekleşmiştir.Bienalde, Bölüm Başkanımız Prof .Kemal Can, Sanatsal Danışma Kurulu Üyesi, Oturum Başkanı olarak,  Bölüm Başkan Yardımcımız Prof. Dilek Alpan, Bilimsel Danışma kurulu Üyesi, Bölümümüz öğretim üyelerinden Doç.Gaye Kırlıdökme Belen, Yrd.Doç. Nesrin Türkmen sergi katılımcısı olarak yer almış,Yrd.Doç. Nuray Er Bıyıklı ''Yenilikçi Malzeme ve Yöntemlerin Tekstil Sanatında Kullanımı'' başlıklı bildiri sunumu gerçekleştirmiştir.  Bölüm Öğretim Elemanlarından Arş.Gör. Tuna KarayakaArş.Gör.Gözde Bursalıgil, Arş.Gör. Pınar Yılmaz sergi katılımcısı olarak yer almışlardır. 












19 Kasım 2012 Pazartesi

Ahşap Kalıp Baskı Çalıştayı

 Doç.Gaye Kırlıdökme Belen'in yürüttüğü, Yeditepe Üniversitesi'nden Arş.Gör.Kami Emirhan ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Arş.Gör. Pınar Yılmaz'ın yardımcılığını yaptığı ''Ahşap Kalıp Baskı Çalıştayı'', 09 Ekim 2012 tarihinde Yeditepe Üniversitesi'nde gerçekleştirilmiştir.Çalıştaya Bölümümüz Öğretim Elemanları, Arş.Gör.Leyla Aksoy, Arş.Gör. A.Damla Yücebaş ve Bölümümüz Öğrencileri Aytül Akdoğan, İlke Usluca, Serap Aydemir, Gözde Akgün, Büşra Dinçtürk, Ebru Tatlısu, Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Öğrencileri İlhan Sibel Atığ,Yosun Demetgül Pırıl Erdavran, Lidiya Ostafıychuk, Cansu Ödemiş, Emine Saruhan ve Flensburg Üniversitesi Estetik ve Kültürel Eğitim Enstitüsü Tekstil Bölümü Öğrencileri katılmışlardır.Ayrıca workshopta Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Arş.Gör. Leyla Aksoy ''Yazmacılık-Block Printing'' başlıklı bir sunum gerçekleştirmiştir.


9 Kasım 2012 Cuma

Galeri 5, ''Kesişim-Interception'' Sergisi Açılışı

''Kesişim-Interception'' sergisi Didem Çapa'nın yöneticiliğini üstlendiği Galeri 5'te 08 Kasım 2012 tarihinde gerçekleşen kokteyl ile açılmıştır.İki ülkenin tekstil sanatçılarını buluşturmayı hedefleyen sergide; Hanne Haukom'un yönetiminde Norveç Sanat ve Sanatçılar Birliği Sanatçıları ve eserleri ile Bölümümüz Öğretim Üyeleri Prof. Kemal Can, Prof. Dilek Alpan, Doç. Gaye Kırlıdökme Belen, Yrd. Doç. Nesrin Türkmen ve Yrd. Doç. Nuray Er Bıyıklı'nın eserleri, Bölümümüz Öğretim Elemanları Arş. Gör. H. Tuna Karayaka, Arş. Gör. Gözde Bursalıgil, Arş. Gör. Pınar Yılmaz, Arş. Gör. Leyla Aksoy ve Arş. Gör. A. Damla Yücebaş'ın eserleri yer almıştır.












2 Kasım 2012 Cuma

Bölümümüzden I. Uluslararası Antalya Moda ve Tekstil Tasarım Bienali’ne katılım

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü tarafından düzenlenen ''I. Uluslararası Antalya Moda ve Tekstil Tasarım Bienali" 08-10 Ekim 2012 tarihleri arasında Antalya'da gerçekleşmiştir.Bienalde, Bölüm Başkanımız Prof .Kemal Can, Bienal Danışma kurulu Üyesi, Sempozyum Danışma Kurulu Üyesi, Yarışmalı Sergiler Değerlendirme Kurulu Üyesi, Davetli Sanatçı,  Panelist ve Oturum Başkanı olarak,  Bölüm Başkan Yardımcımız Prof. Dilek Alpan, Danışma kurulu Üyesi , Davetli Sanatçı olarak, Bölümümüz öğretim üyelerinden Yrd.Doç. Nesrin Türkmen, sempozyum ve sergi katılımcısı, Yrd.Doç. Nuray Er Bıyıklı sempozyum ve sergi katılımcısı, Bölüm Öğretim Elemanlarından Arş.Gör. Tuna Karayaka sergi katılımcısı, Arş.Gör.Gözde Bursalıgil sempozyum ve sergi katılımcısı, Arş.Gör. Pınar Yılmaz sergi katılımcısı olarak yer almışlardır.
Aşağıda Prof.Kemal Can’ın bienal ile ilgili yazısı yer almaktadır;
Türk Tekstilinin Yeni Kazanımı “1.Uluslararası Antalya Moda ve Tekstil Tasarım Bienali”
Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü tarafından gerçekleştirilen, bir sempozyum, iki panel, dört çalıştay ile yedi sergiden oluşan, sloganı “Yeşil Tekstil- Yavaş Moda” olan “I. Uluslararası Antalya Moda ve Tekstil Tasarım Bienali" hem sanat ve tasarım eğitimi hem de üniversite, endüstri ilişkileri bağlamında, kültürel platformda,  Türk tekstilinin uluslararası yeni, önemli kazanımlarından biri olarak değerlendirilebilir.
Bienalin açılışı 8 Ekim günü Akdeniz Üniversitesi yerleşkesindeki Atatürk Konferans Salonunda yapıldı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muharrem Kılıç, GSF Dekanı Prof. Sadettin Sarı, Bienal Düzenleme Komitesi Başkanı Doç.Yüksel Şahin’in açılış konuşmalarının devamındaki Fırat Neziroğlu’nun “Dokuma Performansı’ndan” sonra “Moda-Tekstil Tasarımı Eğitimi ve Sektör İlişkisi” konulu panel başladı. Panel Başkanı Prof. Ayten Sürür, İTKİB temsilcisi Cem Kaprol, İMA temsilcisi İpek Artür ile birlikte MSGSÜ GSF Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümünü temsilen bulunduğum oturumda üniversite ile endüstri açılarından konunun önemine dikkat çeken konuşmalar yapıldı. Cem Kaprol konuya endüstriyel açıdan yaklaşırken, yapmış olduğum konuşmada, öncelikle tekstilin ve eğitiminin önemine kısaca tarihsel süreç üzerinden değinip “Verilen eğitim sürecinde tekstil salt rakamsal ekonomik boyutu ile değil, yaratıcı faaliyetlerin paralelinde tasarımsal, sanatsal, teknolojik, sosyolojik, kültürel yönleri ile ele alınmalıdır. Geçmişten dersler çıkarıp, günün koşulları paralelinde, geleceği ön görerek dinamik, akılcı, yaratıcı, yaygın eğitimler vermeyi ilke edinen,  üretilen bilgilerin, çözümlerin, yaratmaların hayata geçirilmelerini hedefleyen Yüksek Öğretim Kurumları ilgili endüstriyel kuruluşlarla dayanışma içinde olmalıdırlar. Bu, her iki taraf için de olmazsa olmaz bir durum olarak algılanmalıdır. Dayanışmaları, yalnızca üretim merkezlerinde sınırlı süre içinde yapılan stajlar olarak düşünmek yanlış ve eksik olur. Durum daha ciddi interaktif bir ilişkiyi gerekli kılmaktadır. Tekstil ve moda ile ilgili sorunlara birlikte çözüm üretilmesi amacı ile kurumlar arası yapılan ortak projeler, araştırmalar,tasarımlar… kanalı ile teknolojik-bilimsel, tasarımsal-sanatsal bilgi alış verişi sayesinde üniversiteler özlerinde var olan araştırmacı-yaratıcı-çözümleyici kimlikleri ile eğitim kalitelerini yükseltirken, endüstriyel kuruluşlar da aslında kendi geleceklerine yatırım yapmış olurlar. Çünkü endüstriden alınmış olan destek ile sektörü-piyasayı mezun olmadan önce tanıyan, günün koşullarına uygun, donanımlı olarak yetiştirilen öğrenciler yarınlarda o firmalarda çalışacaklardır. Her iki tarafın da lehine olan işbirliklerinin nihai sonucunda kazanan toplum olur” dedim.
Sektörde belli yerlere gelmiş, eğitimli, öğrenci ile diyalog kurabilen, özverili yöneticilerin deneyimlerinden, bilgilerinden ilgili derslerde doğrudan yararlanılabilmesi, burslar ve sponsorluklar da oturumda değindiğimiz diğer konulardandı.
2. panel oturum başkanı Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Reyhan Varlı Görk, Ankara Patent Ltd. Şti. Temsilcisi Kaan Dericioğlu ve Moda Tasarımcısı Volkan Güloğlu’ndan oluşuyordu. Panelistler “Markalaşma ve Türkiye’nin Moda-Tekstil Tasarımı Merkezi Olma Çabaları” konusu üzerindeki görüşlerini dile getirdiler.
Panellerin sonrasında üç gün sürecek olan sempozyum oturumlarına geçildi. “Tekstil Moda ve Kültür, Yeşil Tekstiller, Tekstil ve Moda’da Tasarım ve Sanat İlişkisi, Tekstil ve Moda Tasarımı Alanında Tanıtım Pazarlama ve Hukuk Süreçleri” başlıkları altında yapılan oturumlarda, 16 farklı ülkeden gelen100 katılımcı tarafından ilgili  makaleler sunuldu. Bilgi şöleni atmosferinde geçen oturumlarla eş zamanlı olarak, Yrd.Doç. Füsun Özpulat’ın yönettiği “Shibori”, Mehmet Yılmaz’ın yönettiği ” Keçe”, Vural Gökçaylı’nın yönettiği “Drape” ve Hüseyin Er’in yönettiği ”El Baskıcılığı” çalıştayları başladı.
9 Kasım tarihine kadar sürecek olan sergilerin açılışları da yine bu tarihlerde, yoğun katılımlarla yapıldı. Jürili / yarışmalı “Yeşil Tekstiller” sergisi Olbia Sanat Galerisinde, Jürili/  yarışmalı “Tekstil Sanatı Karma Sergisi” Güzel Sanatlar Fakültesi Galerisinde, davetli lif sanatçılarının yapıtlarından oluşan “Ustalardan Çağdaş Tekstil Sanatı“ sergisi Mimarlar Odası Antalya Şubesi -Tarık Akıltopu Sanat Galerisinde, Fırat Neziroğlu’nun “Boyumdan Büyük İşler II” sergisi İnşaat Mühendisleri odası Antalya Şubesi Sanat Galerisinde, Prof.Günay Aykaç Atalayer’in, Doç. Oya Sipahioğlu’nun, Yrd.Doç.FüsunÖzpulat’ın ve  Yrd.Doç.Cemal Meydan’ın yapıtlarının yer aldığı “Tekstil Sanatı Grup Sergisi” Antalya Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde, Vural Gökçaylı’nın “Kaybolan Şıklığa Hatırlatma” sergisi ile “Müze’de Moda Var” grup sergisi Antalya Arkeoloji Müzesinde açıldı. Sergilerin toplamında 150 sanatçının yapıtları sergilenmiş oldu.
Tüm katılımlar, sunumlar, paylaşımlar sonucunda ortaya çıkan tabloya bakıldığında, nitelik ve nicelik bakımlarından bienal amaç metninde yer alan hedeflere ulaşıldığı net olarak görülmektedir.
Türk tekstiline yeni bir bienal kazandırdıkları için, Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğüne, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığına, özellikle yoğun çalışma temposu ile bir hayali gerçekleştiren Moda ve Tekstil Tasarımı Bölüm başkanı Sayın Doç.Yüksel Şahin ve genç kadrosuna, Antalya Üniversite Destekleme Vakfı başta olmak üzere bütün sponsorlara, ilgili kamu ve özel kuruluşlara, tüm katılımcılara kısaca, emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.Prof.Kemal Can