29 Eylül 2016 Perşembe

UTİB 6. Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması

Bursa-Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin düzenlediği 6.Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması'nda, ''Ürün Tasarımı'' kategorisi'nde Bölüm Öğrencimiz Tuğçe Yıldırım 1.lik ödülünü kazanmıştır.

27 Eylül 2016 Salı

Sustainability in Textile Practice/Tekstilde Sürdürülebilirlik Uygulamaları Projesi Sergisi




Arçelik Kıyafet Tasarım Yarışması

27 Temmuz 2016'da final töreni yapılan, Arçelik Kıyafet Tasarım Yarışması'nda Bölümümüz Öğrencisi Tuğçe Yıldırım, 2. lik ödülü ve Sevda Agacık Özel Ödülü(Online Yarışma) ödüllerini kazanmıştır.


Sustainability in Textile Practice/Tekstilde Sürdürülebilirlik Uygulamaları Projesi-Özbekistan Gezisi

Mimar Sinan Güzel Üniversitesi G.S.F. Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü, Almanya- Flensburg Avrupa Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tekstil Araştırmaları Enstitüsü, Özbekistan- Namangan Devlet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim- Görsel ve Uygulamalı Sanatlar Bölümleri, Almanya-Dresden Uygulamalı Bilimler Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri, DAAD’ın desteklediği  Uluslararası “Tekstilde Sürdürülebilirlik” projesi kapsamında, önceden hazırlanmış program gereği, Türk, Alman ve Özbek ekiplerinin katılımı ile Türkiye’de ve Almanya’da gerçekleşen workshoplarda uygulanan tasarımlardan oluşan uluslararası serginin açılışına katılmak, akademik temaslarda bulunmak, ilgili toplantılara katılmak için Bölümümüz Öğretim Elemanları Prof.Kemal Can, Doç.Nesrin Türkmen, Arş.Gör.Pınar Yılmaz ve Arş.Gör.Sejda İnal Yılmaz, 18-25 Ağustos 2016 tarihleri arasında Namangan-Özbekistan’a bir gezi gerçekleştirmişlerdir.
Namangan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdusalam Vakhitovich ve yöneticiler ile yapılan toplantıda, konuşmacı olarak Özbek grubu adına Rektör Prof. Dr. Abdusalam Vakhitovich, Alman grupları adına Prof. Norbert Schütz ile Prof. Irina Hundt ve Türk grupları adına Bölüm Başkanımız Prof.Kemal Can söz almıştır. Toplantının bitiminde proje katılımcılarının "Tekstilde Sürdürülebilirlik" kapsamındaki tasarımlarından oluşan uluslararası serginin açılışı gerçekleştirilmiştir.
Gezinin devamında tüm proje grubu ile birlikte Margilan'a, geleneksel tekniklerle üretim yapan yerel zanaatkarların atölyeleri ziyaret edilmiş, İkat başta olmak üzere Özbekistan'ın geleneksel ipekli üretim teknikleri, tezgah tipleri, motifleri, üretilen kumaşların kullanıldığı giysi formları, aksesuarları hakkında bilgiler edinilmiştir. Rishtan bölgesinde ise geleneksel tekniklerle seramik üretimi yapan Alisher Nazirov'un atölyesi ziyaret edilmiş, konumuz gereği tekstilde kullanılan genel - islamik, yerel - özbek temelli motiflerle paralellik gösteren sır altı renklendirmeler, dokulandırmalar, desenler,  süslemeler üzerinde gözlemler yapılmıştır.Fergana’daki Kokand Bölgesinde aynı zamanda etnografik bir müze olan Khudayar Khan'ın Sarayı ziyaret edilmiştir. Gezide aynı zamanda Özbekistan iç piyasasına yönelik erkek hazır giyim ürün gamı çalışan IDEAL Tekstil, daha sonra da uluslararası pazarda yer edinmeyi hedefleyen ADİM Special Collection firmaları ziyaret edilmiştir. Özbekistan’ın geleneksel tığ işi tekniği olan " suzani " ile ev tekstilleri (yastık kılıfı, farklı büyüklükte örtüler, el çantaları...) ve aksesurlar üreten küçük ölçekli "Namangan Elişi-Hamahsah" atölyesi ziyaret edilmiştir.