Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü, 15-18 Aralık 2012 tarihlerinde Lif Sanatı II dersi kapsamında Penti Firması sponsorluğunda Aladağ’da Çevrede Lif Sanatı Etkinliğini gerçekleştirdi.
Etkinlik sırasında malzeme olarak Penti’den sağlanmış olan çoraplar ve aksesuarlar kullanıldı. Katılımcılar ilk aşamada, gündelik-pratik kullanıma yönelik olarak üretilmiş bu malzemelerin, özel nitelikleri ile farklı potansiyel -anlatma- güçlerinin farkına vardılar. Bu güçleri doğal ortamda, doğa ile birlikte yapıt oluşturmak için, geleneksel ya da kişisel tekniklerle harekete geçirdiler.
Bölüm Başkanı Prof. Kemal Can’ın yönettiği, Arş.Gör. Tuna Karayaka’nın yardımcı olarak görev yaptığı etkinlik grubu Yüksek Lisans, Lisans, Erasmus öğrencileri ile birlikte,iki fotoğrafçı, bir kameraman ve bir ilkyardım elemanından oluşuyordu.
Prof. Kemal Can etkinlik hakkında kısaca şu açıklamaları yaptı: Konaklamanın yapıldığı Aladağ Kamp Eğitim Merkezi, üzeri buz tutmuş bir göl kenarında, bazı alanları karla kaplı ormanlık araziden meydana gelen çalışma parkurunun içinde yer alıyordu. Bu durum bize büyük avantaj sağladı. Kapıdan çıkıp kısa bir yürüyüş yaptıktan sonra uygulama alanı olarak seçtiğimiz yere ulaşıp çalışmalara başlayabiliyorduk. Bölümün daha önceki yıllarda yapmış olduğu etkinliklerde çalışma alanları ile konaklama mekanları arasında ulaşımı saatler süren uzaklıklar vardı. Bu durum zaman kaybına neden oluyordu. Kışın zaten kısa süren gün ışığından daha az yararlanabiliyorduk. Bu kez yollarda zaman geçirmediğimiz için daha uzun süre çalışabildik. Ayrıca, uzun dönüş yolculuğumuz olmadığı için, yine bu kez ilk defa hava kararınca da, yanımızda getirmiş olduğumuz fenerlerle, çalışmaya ve çekim yapmaya devam ettik. Böylece gün ışığı ile birlikte suni ışıkların da uygulamalara yapmış oldukları katkıları test etme imkanımız oldu. Akşam yemeğinden sonra yaptığımız gece derslerinde o gün yapılmış çalışmaların görsel sunumları eşliğinde eleştirilerini yapıp tartışarak ertesi gün uygulanacak olanların ön hazırlıklarını tamamladık. Özellikle, kalınlığını tam olarak bilemediğimiz buzla kaplı göl yüzeyindeki çalışmalarımızda, nesne ile çevreyi daha iyi ilişkilendirebilmek, konuyu daha iyi anlatabilmek ve iyi görüntü alabilmek için biraz risk aldığımızı belirtmeliyim.
Aladağ’daki zaman-mekan-yaşam döngüsü içine üç günlüğüne misafir olan grup elemanları çalışmalarını kısa süreliğine doğanın biçimlendirmesine bıraktıktan sonra geride hiçbir malzeme bırakmadan topladılar. Bu nedenle, doğaya saygılı bir şekilde, doğa ile birlikte, doğanın o an sunmuş olduklarını kapsayan atmosfer ortamında üretilen bu tip çalışmaların doğru fotoğraflanmasının, hareketli görüntülenmelerinin büyük önemi vardır. Her ne kadar, bu uygulamaları tam olarak anlamak, kavramak, yapıldıkları o mekanları ziyaret etmek ile mümkün olsa da, bu uygulamaların yarınlara taşınmasının, arşivlenmesinin en önemli yolu budur. İlk anda iki ya da üç boyutlu gibi algılanan bu çalışmalar aslında galerilerde sergilenen yapıtlara benzemezler. Zaman ve doğal mekan, su, rüzgar, ısı ve ışık değişiklikleri, rastlantısal olarak eklenen diğer doğal elemanlarla, yapıtların oluşum ve yaşama sürecine doğrudan etki ederler. Dolayısıyla yapıtlar gerçekte çok boyutludurlar. Fotoğraf ve video çekimleri ile onların yaşadıkları sürecin ancak bir anına yada peşi sıra eklenmiş anlarına şahitlik edilebilir.
Penti ile yapılan işbirliği paralelinde, bu etkinlikte yapılanların sonucunda elde edilen görüntüler, ikinci yarıyılda verilecek olan Lif Sanatı dersi kapsamında gerçekleştirilecek uygulamalarla birlikte,ilk önce Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi bünyesindeki sergi salonlarında sergilenecek. Önümüzdeki sonbaharda planlanan bu sergiden sonra, daha geniş kitlelere ulaştırılması amacı ile, belirlenecek olan büyük alış veriş merkezlerinde sergilenmelerine devam edilecek.
Etkinliğe Katılanlar
Yöneten:
Prof. Kemal Can
Yardımcı:
Arş. Gör. Tuna Karayaka
Fotoğraf ve Video:
Fırat Aksoy (MSGSÜ GSF Fotoğraf Bölümü Öğrencisi)
Galip Olcayto (MSGSÜ GSF Fotoğraf Bölümü Öğrencisi)
Alphan Hızlı
İlkyardım:
Em.Sağ.Ass.Sb.Alaattin Taşçı
Yüksek Lisans
Leyla Aksoy
Zeynep Şimşek
Neşe Şahin
Cansu Çelikkol
Nur Saygı
Damla Yücebaş
Lisans
Seher Baş
Begüm Bingöl
Gülşah Avcu
Esra Kurtçu
Salih Balta
Fatih Uğur
Tuğba Özçelik Baba
Ayşe Şencan
Hilal Öz
Sema Çağlar
Esma Büyük
Dilara Beşe
Seda Şen
Handan Doğu
Sibel Keçeci
Gizem Tatar
Cansu Kasaplar
Sinem Avcı
Erasmus
Gıulıa Aleccı
Martina Scardigli
Magdalena Götze
Tülay Köycü
Gerd Barsch