30 Haziran 2009 Salı

29 MAYIS 2009 Diploma Sergisi ve Jürisi

29 Mayıs 2009 tarihinde Özge GÜNAK, Zeynep GÜNGÖR, Sejda İNAL, Sinan KÜTÜKLÜOĞLU, Zeynep GÜNGÖR, Elçin ÇAVUŞ, Savaş ÇETİN, Fatma SALMANLI, Hakan KARAKÖSE, Nejla ATALAY ve Yonca ORAL Mimar Sinan Salonunda Elle Dergisi Yayın Yönetmeni Işın GÖRMÜŞ ve Elle Dergisi Editörü Hande ÖNGÖREN DOĞAN'ın da davetli olduğu Bölümümüz Öğretim Üyelerinden oluşan jüriye Mezuniyet Projelerini sunmuşlardır.

29 May 2009 Diploma Exhibition and Jury
In 29 May 2009, Özge Günak, Zeynep Güngör, Sejda İnal, Sinan Kütüklüoğlu, Zeynep Güngör, Elçin Çavuş, Savaş Çetin, Fatma Salmanlı, Hakan Karaköse, Nejla Atalay ve Yonca Oral have exhibited their diploma projects to Textile and Fashion Design Department Jury with guests ELLE Magazine Publication Director Işın Görmüş and ELLE Magazine Editor Hande Öngören Doğan.


















"Denim Benim" Backstage













"Denim Benim" Denim Koleksiyonu Sergi Açılışı ve Partisi
















9 Haziran 2009 Salı

"Denim Benim" Denim Koleksiyonu Sergisi


"Denim Benim"

ERAK Giyim’den genç tasarımcılara destek

GENÇ TASARIMCILAR DENİMİ YENİDEN YORUMLADI:
DENİM BENİM!

Türkiye’de ve dünyanın bir çok ülkesinde denim üretimi dendiğinde akla gelen ilk isimlerden biri olan ERAK Giyim ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi- Güzel Sanatlar Fakültesi-Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nün yaptığı işbirliğin sonucunda 11 öğrencinin denim kumaşını farklı bakış açıları ile yeniden yorumladığı “Denim Benim” adı verilen, 35 parçadan oluşan çarpıcı bir denim koleksiyonu çıkmıştır.

Mavi Jeans, Tommy Hilfiger, Armani, Zegna Ermenigildo, Esprit, French Connection, Tımberland, Echzeit gibi dünyaca ünlü markaların aralarında bulunduğu bir çok firmaya üretim yapan Erak Giyim Sanayi; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi- Güzel Sanatlar Fakültesi- Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü öğrencilerini desteklemeye devam etmektedir.

Geçen yıl gerçekleştirilen “Denim ile Diyaloglar” projesinde, denim kumaşlara farklı anlamlar kazandırarak onları birer sanat eserine dönüştüren öğrenciler, bu yıl da “Denim Benim!” diyerek kendi koleksiyonlarını hazırlamışlardır.

Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü öğrencilerinden Agatha Kozak, Ayşegül Baydemir, Ayşe Arzık, Burçak Ceylan, Demet Gül, Evre Başak Okumuş, Gülden Akan, Ömer Başol, Senem Mursaloğlu, Şimal Yavuz ve Tuğçe Bozkurt; Bölüm Başkanı Prof. Kemal Can’ın desteği ile Giysi Tasarımı III dersi kapsamında Giysi Tasarımcısı Öğr.Gör. Gamze Saraçoğlu önderliğinde Arş.Gör.Gözde Bursalıgil ile birlikte tasarımları hayata geçirmek için ERAK Giyim’in konuğu olmuşlardır. ERAK Fabrikaları’nda, çizimlerini değişik bölümlerdeki profesyonellerle paylaşıp görüşlerini alan öğrenciler; üretim aşamasına da bizzat katılarak dikimden, ütülemeye kadar her detayla birebir ilgilenmişlerdir. Üretim tamamlandığında ortaya “Denim Benim!” diyerek gururla sunulacak bir denim koleksiyonu çıkmıştır.

35 parçadan oluşan koleksiyon, 11 Haziran Perşembe akşamı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi- Güzel Sanatlar Fakültesi Rıhtımı’nda düzenlenen bir partiyle tanıtılmıştır. ERAK Giyimin müşteri ve iş ortaklarının katılacağı partide öğrencilerin sektörün önde gelen firmalarının yöneticileri ile tanışma fırsatı da yakalamaları hedeflenmektedir.

Gecede bir konuşma yapan ERAK Giyim Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çetin Akay;
“İnsan ne kadar dışa dönük yaşarsa ve gençlerle birlikte zaman geçirirse o kadar gençleşir; ruhu yenilenirmiş. İnsanoğlu için geçerli olan bu kural, kurumlar için de aynen geçerlidir. Üretim ve pazarlamada hedeflerine ulaşmış olsalar dahi, kendi dünyasına kapanıp kalmış, gençleşemeyen ve kendini yenileyemeyen şirketler hızla yaşlanmaya mahkumdurlar. Eğitim, sanat, kültür ve spor alanlarındaki sosyal sorumluluk projelerimiz ile gençlerle buluşuyor ve böylece biz de gençleşiyoruz. MSGSÜ - Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü ile birlikte geçen yıl gerçekleştirdiğimiz, Denim ile Diyaloglar Sergisinin ardından, “Denim Benim!” projesi de bu yolda gerçekleştirdiğimiz, genç tasarımcıların önünü açmayı ve onlara sektörü tanıtmayı hedeflediğimiz önemli bir projemiz.” diye konuşmuştur.

"Bir Konu - İki Bakış" isimli etkinliğin Almanya Sergisi

Bir Konu- İki Bakış

Erasmus Kapsamında Almanya Flensburg Üniversitesi Estetik ve Kültürel Eğitim Enstitüsü Tekstil Bölümü ile M.S.G.S.Ü. Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nün birlikte oluşturdukları “Bir Konu - İki Bakış” isimli etkinliğin Almanya Sergisini açmak üzere Üniversitemiz G.S.F. Dekanı, Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Prof. Zeki ALPAN, bölüm öğretim üyeleri Prof. Dilek ALPAN, Yrd. Doç. Gaye KIRLIDÖKME BELEN ve Arş. Gör. Nesrin TÜRKMEN, 10- 16 Mayıs 2009 tarihleri arasında Almanya - Flensburg’da bulunmuşlardır.

Etkinlik, iki bölüm arasında gerçekleştirilen bir ortak müfredat çalışması ve bu çalışma sonunda iki farklı bölümde ortaya çıkan öğrenci çalışmalarının sergilenmesi üzerine kurulmuş olup, 13-15 Ekim 2008 tarihleri arasında da Üniversitemiz Osman Hamdi Bey Salonu’nda aynı etkinliğin İstanbul ayağı olan ilk sergisi gerçekleşmiştir.

İlk sergide olduğu gibi, Flensburg’da düzenlenen bu ikinci sergi de kalabalık bir katılımla açılmış ve büyük ilgi görmüştür.















Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Mersin Sergisi

M.S.G.S.Ü Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü, 4- 23 Mayıs 2009 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin davetlisi olarak Mersin Belediyesi Sanat Galerisi’nde bir sergi açmıştır.

Serginin açılışına M.S.G.S.Ü. Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nden Prof. Zeki ALPAN (G.S.F. Dekanı), Bölüm Başkanı Prof. Kemal CAN, Prof. Dilek ALPAN, Yrd. Doç. Gaye KIRLIDÖKME BELEN, Arş. Gör. Tuna KARAYAKA ve Arş. Gör. Nesrin TÜRKMEN katılmışlardır.
M.S.G.S.Ü. Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü öğrenci çalışmalarından örnekler içeren sergi büyük ilgi görmüştür









Dünya Çevre Günü-Çevrede Lif Sanatı Etkinlikleri Sergisi- Beyoğlu Sanat Galerisinde


Çevrede Lif Sanatı Etkinlikleri Sergisi,
5 Haziran 2009 Dünya Çevre Gününde Beyoğlu Sanat Galerisi’nde açıldı.
Serginin kapanış tarihi 20 Haziran.

Bilindiği gibi, 1972 yılında İsveç’in Stokholm kentinde toplanan “Birleşmiş Milletler Çevre ve İnsan Konferansı”nın ilk günü olan 5 Haziran, “Dünya Çevre günü” olarak kabul edilmişti. Her yıl Dünya Çevre Günü’nde ve takip eden günlerde tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kamuoyunun dikkati çevre sorunlarına çekilmeye çalışılıyor.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nün eğitim programı içinde yer alan, doğa ile sanat ilişkisinin sorgulandığı çevrede lif sanatı etkinliklerine ait görüntülerin yer aldığı sergi, bu amaç çerçevesinde, doğal çevreye farklı bir açıdan, sanatın dili ile yaklaşan çalışmalardan oluşuyor.

Sergide, sponsorluğunu Erak Giyim San. ve Tic. A.Ş’in yaptığı Sapanca’daki son çalışmaların yanı sıra daha önce gerçekleştirilmiş Bolu ve Kilyos etkinliklerinden bazı yapıtların görüntüleri ile çevrede lif sanatının temel kaynaklarından olan lif sanatına ait üç boyutlu örnekler de bulunuyor. Ayrıca, sergi salonunun bir köşesinde çalışmaların doğada yapım aşamalarını anlatan videolar da gösteriliyor.

Temelde, çevrede lif sanatı yapıtlarının bulundukları yerlerden alınarak başka yerlere taşınması hem görsel hem de kavramsal/düşünsel açıdan mümkün değildir, onlar yaşadıkları doğal mekanlar içinde ziyaret edilerek, aynı atmosferde ıslanarak, üşüyerek, terleyerek, rüzgarı hissederek...soluk alıp verilerek tam ve doğru olarak algılanıp kavranabilirler. Ancak pratikte bu tür ziyaretler ne yazık ki çoğu zaman mümkün olmayabilir. Bu nedenle yapıtları doğru fotoğraflamanın, hareketli görüntülemenin, Beyoğlu Sanat Galerisindeki sergide olduğu gibi, eserlerin geniş izleyici kitlelerine ulaştırılması, gelecek kuşaklara aktarılması bakımından büyük önemi bulunuyor.

Liflerin, geleneksel ya da özel tekniklerle doğa içinde, doğa ile birlikte oluşturulmasıyla, yeni bir söylem biçimi olarak ortaya konan çevrede lif sanatı yapıtlarının yaşamları genellikle kısa süreli oluyor. Doğal malzeme ile yapılanlar doğanın izin verdiği sürenin bitiminde yok olup giderken kimyasal kökenlilerin fiziki varlıkları uygulayıcılar tarafından sonlandırılıyor.

Yardımcılığını Arş.Gör. Tuna KARAYAKA’nın yaptığı etkinlikleri yöneten Tekstil ve Moda Tasarımı Bölüm Başkanı Prof.Kemal CAN; “Bu çalışmalarda çevreye saygılı ve duyarlı olmak esastır. Aksi durumda ortaya konan iş, içi boş anlamsız bir hale döner, öz-biçim kurgu ve ilişkisi tehlikeye girer, yapıt çöker. Bu nedenle hiçbir kuşkuya yer vermemek için çalışmalarımız sırasında, grubun içinde mutlaka yapıtların çevre/etki değerlendirmelerini yapan Çevre Mühendisliğinden bir Öğretim Üyesi yer alıyor.” demektedir.

05 Haziran 2009 / Katılımcılar

Dünya Çevre Günü
Çevrede Lif sanatı Sergisi

Etkinlikleri yöneten: Prof.Kemal CAN
Yönetici yardımcısı: Arş.Gör.Tuna KARAYAKA
Çevre danışmanı: Doç.Dr.Zehra Semra CAN (Marmara Üni. Müh.Fak. Çevre Müh. Böl.)
Fotoğraf çekimleri: Yrd.Doç.Çetin ERGAND, Arş.Gör.Tuna UYSAL, Akif ÇELİKEL Mehmet Alican AYTÖRE, Alphan HIZLI, Kemal Güven ERAKBAŞ
Video çekimi: Levent İNAN
İlkyardım: Alaattin TAŞÇI (Em.Sağ.Astsub.)

Çevrede Lif Sanatı Grubu:
Kilyos Etkinliğinden Sergiye Katılanlar:
Nasuh BAHAR
İsmail YANAR
Nevin BAHADIR
Defne YALKUT
Pınar ÇEVİKOĞLU
Özge GÜNAK
Arzu YAMAN
Bolu Etkinliğine Sergiye Katılanlar:
Gözde BURSALIGİL (Yük.Lis.)
Evrim ÇINAR(Yük. Lis.)
Serna UÇAR(Yük. Lis.)
Üsna Arslan
Nagihan ÖZDEMİR
Sapanca/Kartepe Etkinliğinden Sergiye Katılanlar:
Deniz KÖSEOĞLU (Yük.Lis.)
Hatice GÖKÇE (Yük.Lis.)
Selma SARIGÜZEL (Yük.Lis.)
Yeşim YILMAZ (Yük.Lis.)
Yelda UZUN (Yük.Lis.)
Buket SEKBAN (Yük.Lis. Mis.Öğ.)
Duygu SATI
Gamze BOY
Olga STRUNGARİ
Serap SARIMADEN
Sıla ÖZTÜRK
Yasin BAKİ
Zeynep GÜNTAŞ
Lif Sanatı Grubu:
Ece SÖYLETİR(Yük. Lis. Özel Öğ.)
Pınar ÇEVİKOĞLU(Yük. Lis.)
Feyza EROL (Yük. Lis.)
Ramazan OSMANOĞLU(Yük. Lis.)
Pınar YILMAZ
Bengü ÖZER
Fatma DAĞLI

Çevrede Lif Sanatı Sergisi- Beyoğlu Sanat Galerisi