9 Haziran 2009 Salı
Dünya Çevre Günü-Çevrede Lif Sanatı Etkinlikleri Sergisi- Beyoğlu Sanat Galerisinde
Çevrede Lif Sanatı Etkinlikleri Sergisi,
5 Haziran 2009 Dünya Çevre Gününde Beyoğlu Sanat Galerisi’nde açıldı.
Serginin kapanış tarihi 20 Haziran.
Bilindiği gibi, 1972 yılında İsveç’in Stokholm kentinde toplanan “Birleşmiş Milletler Çevre ve İnsan Konferansı”nın ilk günü olan 5 Haziran, “Dünya Çevre günü” olarak kabul edilmişti. Her yıl Dünya Çevre Günü’nde ve takip eden günlerde tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kamuoyunun dikkati çevre sorunlarına çekilmeye çalışılıyor.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nün eğitim programı içinde yer alan, doğa ile sanat ilişkisinin sorgulandığı çevrede lif sanatı etkinliklerine ait görüntülerin yer aldığı sergi, bu amaç çerçevesinde, doğal çevreye farklı bir açıdan, sanatın dili ile yaklaşan çalışmalardan oluşuyor.
Sergide, sponsorluğunu Erak Giyim San. ve Tic. A.Ş’in yaptığı Sapanca’daki son çalışmaların yanı sıra daha önce gerçekleştirilmiş Bolu ve Kilyos etkinliklerinden bazı yapıtların görüntüleri ile çevrede lif sanatının temel kaynaklarından olan lif sanatına ait üç boyutlu örnekler de bulunuyor. Ayrıca, sergi salonunun bir köşesinde çalışmaların doğada yapım aşamalarını anlatan videolar da gösteriliyor.
Temelde, çevrede lif sanatı yapıtlarının bulundukları yerlerden alınarak başka yerlere taşınması hem görsel hem de kavramsal/düşünsel açıdan mümkün değildir, onlar yaşadıkları doğal mekanlar içinde ziyaret edilerek, aynı atmosferde ıslanarak, üşüyerek, terleyerek, rüzgarı hissederek...soluk alıp verilerek tam ve doğru olarak algılanıp kavranabilirler. Ancak pratikte bu tür ziyaretler ne yazık ki çoğu zaman mümkün olmayabilir. Bu nedenle yapıtları doğru fotoğraflamanın, hareketli görüntülemenin, Beyoğlu Sanat Galerisindeki sergide olduğu gibi, eserlerin geniş izleyici kitlelerine ulaştırılması, gelecek kuşaklara aktarılması bakımından büyük önemi bulunuyor.
Liflerin, geleneksel ya da özel tekniklerle doğa içinde, doğa ile birlikte oluşturulmasıyla, yeni bir söylem biçimi olarak ortaya konan çevrede lif sanatı yapıtlarının yaşamları genellikle kısa süreli oluyor. Doğal malzeme ile yapılanlar doğanın izin verdiği sürenin bitiminde yok olup giderken kimyasal kökenlilerin fiziki varlıkları uygulayıcılar tarafından sonlandırılıyor.
Yardımcılığını Arş.Gör. Tuna KARAYAKA’nın yaptığı etkinlikleri yöneten Tekstil ve Moda Tasarımı Bölüm Başkanı Prof.Kemal CAN; “Bu çalışmalarda çevreye saygılı ve duyarlı olmak esastır. Aksi durumda ortaya konan iş, içi boş anlamsız bir hale döner, öz-biçim kurgu ve ilişkisi tehlikeye girer, yapıt çöker. Bu nedenle hiçbir kuşkuya yer vermemek için çalışmalarımız sırasında, grubun içinde mutlaka yapıtların çevre/etki değerlendirmelerini yapan Çevre Mühendisliğinden bir Öğretim Üyesi yer alıyor.” demektedir.