Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nün Çevrede Lif Sanatı -Sapanca/Kartepe Etkinliği, 18-21/12/2008 tarihleri arasında Sapanca’nın Mahmudiye köyü ile Kartepe’nin ormanlık alanlarında gerçekleştirildi.
Tekstillerin varoluş nedenleri olan liflerin, geleneksel ya da özel tekniklerle doğa içinde, doğa ile birlikte oluşturulmasıyla, yeni bir söylem biçimi olarak ortaya konan çevrede lif sanatı yapıtlarının ancak bir kısmı yaşamlarını devam ettirebiliyorlar; doğanın izin verdiği sürenin bitiminde yok olup gidiyorlar.
Çevreye zarar vermeyecek şekilde doğal malzemeler ile yapıldıkları için doğanın tüketimine bırakılan bu tür yapıtlardaki değişim ve gelişim kaçınılmazdır; kaldı ki bu durum, yapıtlarda somuta indirgenmiş olan doğal diyalogların devam ettiğinin göstergeleridir. Çevre danışmanı nezaretinde, çevresel etkileri dikkate alınarak yapılan kimyasal lifli (Rejenere, özellikle sentetik) çalışmalar ise kısa süreliğine çevre ile iletişime geçmelerine izin verildikten sonra uygulayıcılar tarafından toplanmaktadır. Bilindiği gibi çevrede lif sanatı çalışmalarında çevreye saygı esastır. Aksi durumda ortaya konan, içi boş anlamsız bir hale döner, öz-biçim kurgusu ile birlikte yapıt çöker.
Sponsorluğunu Erak Giyim San. ve Tic. A.Ş’in yaptığı etkinliği yöneten Tekstil ve Moda Tasarımı Bölüm Başkanı Prof.Kemal CAN çalışmalar hakkında şu açıklamaları yaptı: “Yardımcım Arş.Gör.Tuna Karayaka ile birlikte bu seferki etkinliğimizi karla kaplı bir doğal çevrede yapmayı planlamıştık. Karın saf beyazlığının, yumuşaklığının, üst üste biriktirilebilirliğinin, kütle haline getirildikten sonra biçimlendirilebilirliğinin, örtücülüğünün, üzerinde yer aldığı formları yumuşatmasının, yerine göre hafifliğinin, uçuculuğunun, ayazla birlikte sertleşmesinin, beraberinde buzlanma ve benzeri niteliklerinin doğa ile diyaloglar kurabilme yönlerinden bize farklı kulvarlar açabileceğini düşünüyorduk. Daha önceden hazırladığımız, gidilecek doğa parçasında geliştirilecek olan projelerimiz vardı. Bu nedenle kış ortasında, son yıllarda kayak merkezi olarak adını sıkca duyduğumuz Kartepe’yi seçmiş ona göre ön hazırlıklar yapmıştık. Ancak bir süpriz ile karşılaştık. Çünkü gittigimiz yerde hiç kar yoktu. Eğer doğada, doğa ile birlikte çalışıyorsanız bu türden şakalara alışık olmalısınız. O sizi, istediğiniz gibi değil, kendi istediği gibi karşılar. İlk gün arada bir bulutların arasından yüzünü gösteren kış güneşinin altında, Kartepe’nin ormanlarında çalıştık. Meğerse doğa esas büyük sürprizini ertesi güne saklamış. Sabahleyin hiç beklemediğimiz bir şekilde yağmur bastırdı, ikinci ve üçüncü günlerde aralıksız olarak bazen hızlanıp bazen yavaşlayarak yağmaya devam etti. Daha önce yağmur altında hiç çalışmamıştık. Dışarıdan bakılınca havanın yağmurlu olmasının arazide çalışanlar üzerinde olumsuz etkiler yapabileceği düşünülebilir. Ancak yağmurun beraberinde getirdiklerini, o doğa parçasına, atmosfere kattığı yeni değerlerin, değişikliklerin, gelişmelerin farkında olarak çalışırsanısız, ilk başta düşünülen olumsuz etkiler bir anda olumluya dönüşebilir. Zaten doğru olan yaklaşım da budur. Bu anlamda, bizim çalışmalarımız yalnızca ıslanmadı; yağmur, onlara şiirsel bir dille müdahale etti; yeşertti, canlandırdı, parlattı, yapıştırdı, şeffaflaştırdı, dokulandırdı… doğa ile bütünleşmeleri yönünde, bağlayıcı bir rol oynadı. Daha önceki etkinliklerde böyle bir durumla karşılaşmamıştık. Yaşadıklarımızın yarınlardaki yaratmalarımıza yapacağı farklı türden katkılar bu etkinliği daha da önemli kılmaktadır. Bu vesile ile, verdikleri destekle etkinliği gerçekleştirmemizi sağlayan sponsorumuz Erak Giyim San. ve Tic.A.Ş.’in değerli yöneticilerine bir kez daha teşekkür ederim.”
Sakarya Üniversitesi’nin Sapanca’daki Uygulama Oteli’nde konaklayan 32 kişilik çalışma grubu, ilgili öğretim elemanları, lisans ve yükseklisans öğrencileri, fotoğraf ve video çekim ekipleri, ilkyardım ekibi ile çevre danışmanı bir öğretim üyesinden oluşuyordu. Ayrıca Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof.Zeki Alpan, Bölüm Başkan Yardımcısı Prof.Dilek Alpan ile Öğr. Gör. Sadık Kocabaş çalışma alanlarını ziyaret ederek etkinliğe katkıda bulundular.
Çalışma Grubu:
Etkinliği yöneten: Prof.Kemal CAN
Yönetici yardımcısı: Arş.Gör.Tuna KARAYAKA
Çevre danışmanı: Doç.Dr.Zehra Semra CAN (Marmara Üni. Müh.Fak. Çevre Müh. Böl.)
Fotoğraf çekimleri: Mehmet Alican AYTÖRE, Alphan HIZLI
Video çekimi: Levent İNAN
İlkyardım: Alaattin TAŞÇI (Em.Sağ.Astsub.)
Katılan Öğrenciler:
Bülent GÜRCİHAN (Yük.Lis.)
Deniz KÖSEOĞLU (Yük.Lis.)
Hatice GÖKÇE (Yük.Lis.)
Ramazan OSMANOĞLU (Yük.Lis.)
Selma SARIGÜZEL (Yük.Lis.)
Yeşim YILMAZ (Yük.Lis.)
Yelda UZUN (Yük.Lis.)
Vildan ALTUN (Yük.Lis.)
Buket SEKBAN (Yük.Lis. Mis.Öğ.)
Arta SKUJA (Erasmus Öğ.)
Duygu SATI
Esra AKKAYA
Gamze BOY
Olga STRUNGARİ
Seçil YAĞCI
Serap SARIMADEN
Sıla ÖZTÜRK
Yasin BAKİ
Zeynep GÜNTAŞ
Sponsor : Erak Giyim San.ve Tic.A.Ş